Nová expozice v Národní galerii a nová galerie v Trutnově

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Nová expozice v Národní galerii a nová galerie v Trutnově
#Radosti#Umění

Minulý týden bylo ve světě umění rušno. Národní galerie v Praze otevřela dlouho očekávanou novou stálou expozici, za kterou se rozhodně nemusí stydět. V Trutnově mohli návštěvníci poprvé zavítat do nové galerijní instituce EPO1, která vyrostla v bývalé elektrárně. A do Liberce přicestoval Vulpes Gott, přerostlý psík Františka Skály, který se vrátil z návštěvy v Drážďanech.

Národní galerie má novou stálou expozici 

Ve druhém patře Veletržního paláce byla otevřena nová stálá expozice Konec černobílé doby, která představuje umění ze sbírek Národní galerie vzniklé mezi lety 1939 a 2021.  Druhé patro Veletržáku konečně připomíná důstojnou instituci 21. století. Důvtipná architektura, nápadité instalace, elegantní a přehledné popisky a čerstvý kurátorský přístup mi v Národní galerii dlouho chyběl. Ředitel sbírky moderního a současného umění Michal Novotný udělal kus fantastické práce. Zvláštní potěchu přináší konec expozice plné popisek „zakoupeno v roce 2022“. 


V Trutnově se otevřelo centrum současného umění EPO1

V Trutnově bylo slavnostně otevřeno nové centrum současného umění EPO1. Za projektem vzniklým v budově původní tepelné elektrárny v Poříčí stojí manželé Rudolf a Renata Kasperovi, majitelé holdingu Kasper Group.

Když omšelé industriální prostory před více než 10 lety koupili, namísto demolice se rozhodli je zachovat a proměnit v ambiciózní kulturní projekt. Dnes návštěvníkům nabízí tři výstavní prostory a dohromady 3400 metrů čtverečních plných umění. Kasperovi se tak zařadili na seznam soukromých investorů, kteří budují výrazné výstavní instituce. Nejen, že se tento seznam v posledních letech hezky rozrůstá, galerie navíc nevznikají jen v Praze a uměleckých centrech, ale hlavně v regionech, kde jsou potřeba nejvíc.


Skálův pejsek přicestoval do Liberce

Před libereckou radnicí stojí nové umělecké dílo. Tentokrát na sever Čech přicestoval Vulpes Gott, monumentální psík Františka Skály, který mu také přezdívá Dratoslav von Mischling nebo jednoduše Slávek. Jedná se už o třetí zastávku Slávkovy umělecké cesty. Nejprve ho mohli vidět Pražané na náplavce u Rašínova nábřeží, pak se po řece přesunul do Drážďan, kde byl součástí České sezóny, ambiciózní přehlídky českého umění. Odtud se teď vrátil zpět do vlasti a na svém novém místě by měl pobývat zhruba rok.


Na Letné postaví poslední dům Adolfa Loose

Devadesát let po smrti slavného architekta vznikne na pražské Letné jeho poslední dům. Plány na dřevostavbu domku navrženého pro dceru manželů Müllerových, obyvatel slavné Müllerovy vily, byly nalezeny před 25 lety při její rekonstrukci. Studenti fakulty architektury ČVUT je zpracovali a Národní technické muzeum poskytlo pozemek, na kterém se už začíná stavět. Bude se jednat vlastně o maketu domu, bez přivedené vody a odpadů, zato s funkční elektřinou a atypickou hráškově zelenou fasádou.

Zemřel Jiří Jiroutek

Minulý týden zemřela v požehnaném věku ikona českého designu Jiří Jiroutek, nejčastěji spojovaný se svými slavnými komodami v bruselském stylu, které od 60. let dodnes zdobí nejednu designumilovnou domácnost. Byl tehdy první, kdo při návrhu designu sáhl po barvách, a dobře udělal, jeho růžové šuplíky jsou dodnes fenoménem. Málokdo ví, že Jiroutek zanechal významnou stopu i ve švédském nábytkářském řetězci IKEA. Na přelomu 60. a 70. let tam navrhoval řešení pro skládání jednotlivých kusů k dopravě, systém, který zásadně šetří prostor, čas, peníze i planetu.



Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.