Užijte si Prahu, jak ji ještě neznáte

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Concierge



Užijte si Prahu, jak ji ještě neznáte
#Radosti#Concierge

Jaro a podzim jsou ideálním ročním obdobím pro návštěvy velkých světových měst, ovšem tento nápad mívá i řada dalších cestovatelů, takže metropole bývají v posledních letech nepříjemně přeplněny.  A Praha není výjimkou. J&T Concierge přináší tipy na prohlídky našich unikátních památek nerušeně v soukromí, bez turistů a mimo otevírací dobu.

Orloj zblízka

Orloj neboli srdce a symbol hlavního města Prahy na Staroměstské radnici denně pozorují tisíce turistů. J&T Concierge dokáže zprostředkovat prohlídku interiérů celého objektu včetně veřejnosti běžně nepřístupných prostor. Zblízka si můžete prohlédnout celý mechanismus světoznámého orloje z roku 1410 a bez zábran obdivovat také dvanáct apoštolů, kteří se každou celou hodinu objevují ve dvou malých okénkách.

„Nerušeně a bez časového tlaku si prohlédnete i velkoformátové obrazy od malíře Václava Brožíka, jenž proslul i v Paříži, kde žil a tvořil. Zažijete také osobní setkání, vyprávění a diskuzi s orlojníkem, který svými znalostmi ohromí kdejakého fanouška historie,“ popisuje Pavlína Salaba, ředitelka J&T Concierge. Během návštěvy rovněž spatříte dřevěný oltář Panny Marie, který byl vážně poškozen na konci druhé světové války a do Staroměstské radnice byl navrácen po více než 70 letech.

Co jste možná nevěděli…

Tušili jste, že byl Jiří z Poděbrad, král českých zemí z 15. století, korunován právě v prostorách Staroměstské radnice? Zajímavostí je, že jeho návrh na vytvoření mírové organizace evropských křesťanských panovníků předběhl dobu o několik století a je považován za jednoho z ideových předchůdců Charty OSN.

Požár Staroměstské radnice 8. května 1945 proměnil vzhled celé budovy do podoby, kterou známe dodnes. Ničivý požár byl důsledkem válečných operací, jelikož Staroměstská radnice byla jedním z ohnisek Pražského povstání mezi Čechy a Němci a jako objekt na to doplatila.


Užijte si Prahu, jak ji ještě neznáte


Východ slunce na Petřínské rozhledně

Málokdo ví, že oblíbené výletní místo Petřín má také svoji tajemnou historii. V dávných dobách se tu pod posvátným dubem nacházelo pohanské obětiště slovansko-keltských slunečních božstev, kde hořel věčný oheň. Až kníže Boleslav nechal strom porazit a na jeho místě postavit kapli sv. Vavřince. Říká se ale, že pohanští bohové a jejich ohně se na Petříně zjevují dodnes.

Petřínská rozhledna připomínající Eiffelovu věž v Paříži je považována za další ikonu hlavního města Prahy. Disponuje dvěma vyhlídkovými plošinami ve výšce 20 a 50 metrů a po vystoupání 299 schodů nabízí úchvatné výhledy na celou Prahu. „Ty můžete zažít nerušeně za východu slunce a pozorovat tak teprve se probouzející hlavní město – samozřejmě se snídaní, kterou si vychutnáte buď o samotě, nebo s průvodcem, který vás zasvětí nejen do historie stavby či stálé expozice,“ přibližuje nabídku Pavlína Salaba.


Užijte si Prahu, jak ji ještě neznáte


Sklenička vína ve vyšehradském podzemí

Vyšehradská pevnost byla postavena na základě rozhodnutí císaře Ferdinanda III. Spletitý systém chodeb vznikal v průběhu 17. a 18. století v souvislosti se stavbou barokního bastionového opevnění. Právě vyšehradské kasematy mají délku přes jeden kilometr, chodby jsou zhruba 1,5 metru široké a 2 metry vysoké. Největším podzemním prostorem je tzv. Gorlice z roku 1656 o rozloze 300 metru čtverečních a výšce 13 metrů. V případě válečného ohrožení sloužila jako shromaždiště vojska, skladiště střeliva a potravin. Dnes je zde umístěno šest originálních sousoší z Karlova mostu. „A právě tady je možné zažít privátní degustaci vín, na kterou budete zajisté vzpomínat celý život,“ říká Pavlína Salaba.


Užijte si Prahu, jak ji ještě neznáte


Barokní perla v Národní knihovně

Jen velmi omezeně přístupná barokní knihovna, údajně nejkrásnější barokní knihovna světa, fungující od roku 1722, uchovává i tisíc let staré rukopisy. Barokní jezuitský komplex, založený roku 1556, je národní kulturní památkou České republiky. Knihovna sloužila od roku 1722 jezuitské univerzitě. V jejím trezoru se mezi uchovanými svazky nachází i jeden z nejvzácnějších iluminovaných rukopisů druhé poloviny 11. století v Evropě – Vyšehradský kodex, který je součástí českého národního pokladu.

Spatřit zde můžete například trauttsmansdorfské hodiny z roku 1596 nebo zeměpisné, tychonské a koperníkovské hodiny kustoda muzea a mechanika Johanna Kleina. V knihovně se nachází dvanáct globů, které jsou součástí světového dědictví UNESCO. Globus z roku 1692 pochází z Benátek a dvojice globů vyrobil první kustod muzea Caspar Pflieger v letech 1725 a 1730.

Historií a zajímavostmi barokního knihovního sálu vás provede expert na rukopisy a staré tisky Národní knihovny České republiky. „Pokud byste se rozhodli podpořit svým darem restaurování či digitalizaci některého rukopisu pro jeho uchování dalším generacím, jako jediným na světě vám bude umožněno zhlédnutí jeho originálu, který bude vynesen v bílých rukavičkách z trezoru do prostoru knihovny,“ upozorňuje Pavlína Salaba.


Užijte si Prahu, jak ji ještě neznáte


Tipy nPavlína Salaba J&T Consierge

TIP PAVLÍNY SALABA

Privátní, individuální, jedinečný a hlavně zábavný – takový lze vymyslet program se soukromým průvodcem. Zajímala by vás exkurze po nejstarších pivnicích v Praze? Nebo byste raději objevili stezku alchymie a ponořili se do doby Rudolfa II.? Jste fanoušky literatury a zajímají vás stopy našich nejvýznamnějších spisovatelů, umělců či politických osobností? Snažíme se obohacovat život jedinečnými zážitky. Stačí si jen něco přát a my se postaráme.

Pokud nejste z Prahy, doporučujeme pro ubytování vyzkoušet nedávno otevřený hotel Andaz by Hyatt na Senovážném náměstí. Klienti J&T Concierge zde mají přístup k VIP službám.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.