Martin Cakl: Sázka na růst českých firem má smysl. Fond Naše Česko roste

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Martin Cakl: Sázka na růst českých firem má smysl. Fond Naše Česko roste
#Trendy#Byznys#Fondy

Téměř rok je na trhu fond J&T Naše Česko, který sází na růstový potenciál českých firem a ekonomiky. Za tu dobu je zhodnocení fondu více než 16 % a na tomto úspěchu se podílejí téměř všechny investice. „Líbí se mi, že s trochou nadsázky můžeme říct, že naši investoři mají do určité míry úspěch fondu ve svých rukou. Pokud se jim bude dobře dařit, přispějí k růstu naší ekonomiky a bude se dařit i Našemu Česku,“ říká v rozhovoru portfolio manažer J&T Investiční společnosti Martin Cakl, který fond řídí.



Blíží se rok od založení fondu Naše Česko. Potvrdily se první předpoklady, že sázka na růst české ekonomiky a českých firem je správná?

Řekl bych, že ano. Paradoxně v agregátu se české ekonomice minulý rok nedařilo, ale i tak se daly najít růstové příležitosti. Samozřejmě roční období je příliš krátké na jakékoliv závěry, nicméně osobně nadále zastávám názor, že naše země má velký investiční, respektive růstový potenciál. Líbí se mi, že s trochou nadsázky můžeme říct, že naši investoři mají do určité míry úspěch fondu ve svých rukou. Pokud se jim bude dobře dařit, přispějí k růstu naší ekonomiky a bude se dařit i Našemu Česku.


Jaké zhodnocení tedy fond za tu dobu nabídl?

Ke konci dubna, tedy po přibližně deseti měsících fungování, je zhodnocení fondu 16,1 %.


Do čeho konkrétně fond postupně investoval?

První investice jsme do fondu nakoupili krátce po oficiálním založení počátkem června. Tuším, že úplně prvním nákupem byly akcie Colt CZ Group okolo 555 korun, dále jsme pak přidali fond Orbit Growth, CEIP II., Eurowag a další firmy z veřejně obchodovaných trhů. 


Jaké jsou zatím nejúspěšnější investice?

Nejúspěšnější z pohledu aktuálního zhodnocení je investice do fondu CEIP II. zaměřeného na soukromé společnosti. Fondu se vyloženě povedl vstup a rozvoj firmy AMiT, která prozatím zajistila vysoce nadstandardní výkonnost celého vehiklu. Přes 50% zhodnocení současně máme i na juniorních dluhopisech společnosti CPI, které jsme kupovali v období vysokého stresu na realitním trhu. Dvouciferné zhodnocení nám pak přinesly všechny naše veřejné investice od Zbrojovky po Komerční banku. Tedy až na jednu výjimku.


Které firmě se nedařilo?

Černou ovcí portfolia je aktuálně firma Eurowag, respektive WAG Payment Solutions – na naší pozici jsme současně ve ztrátě bezmála 13 %. Eurowag je dnes lepším byznysem, než byl před rokem, nicméně pořád ho trápí problém nízké likvidity, kde i relativně malé obchody můžou způsobit velké cenové pohyby.

 

Držíte se své původní investiční strategie, nebo jste ji museli v průběhu roku nějak zásadně měnit?

Strategie se držíme velmi pevně, ostatně cokoliv jiného by bylo porušení důvěry našich investorů. Klienty může mást naše pozice v již zmíněných v dluhopisech CPI, tedy aktiva, které není ekvitou. My ale držíme primárně juniorní (perpetuitní) dluhopisy, které jsou na úrovni ekvity a také se velmi podobně chovají. Byl to náš způsob, jak využít obrovských diskontů, které veřejně obchodovaná realitní aktiva, na rozdíl od těch soukromých, reflektovala v ceně.


Do kterých nástrojů tedy konkrétně nejvíce investujete? Vítězí akcie?

Naše dvě největší složky jsou současně soukromé a veřejně obchodované firmy, které dohromady tvoří více než 70 % fondu.


Jaký vývoj u fondu očekáváte pro rok 2024?

Rádi bychom dokončili více investic na Private Equity/Venture Capital straně, případně i u nemovitostí. Což je podmíněno jednak nabídkou, kterou současně evidujeme dostatečnou, dále domluvou s protistranami a v neposlední řadě naším vlastním navýšením investičního kapitálu.


A co čekáte od české ekonomiky?

Současný výhled na růst české ekonomiky v roce 2024 je smíšený, ale s náznaky zlepšení po relativně náročných letech. Pro rok 2024 se předpokládá růst HDP o 1,1 %, což představuje zlepšení oproti poklesu z minulého roku. Zároveň postupně dochází ke zlevňování peněz a doufejme, že se rozjede i český spotřebitel. Pro naše pozice by takový vývoj měl být jednoznačně pozitivní.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.