Potvrzeno: Akciovým fondem roku 2023 je J&T Opportunity

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Potvrzeno: Akciovým fondem roku 2023 je J&T Opportunity
#Úspěch#Akcie#Fondy#Růst

Rok 2023 byl pro investory jako noc a den. Po velkých propadech ve třetím čtvrtletí se v posledních dvou měsících roku kapitálové trhy nadechly k nevídanému růstu. A akciová i dluhopisová portfolia skončila většinou v mimořádně plusových hodnotách. V tradičním žebříčku fondů Swiss Life Select Investice roku 2023 tak byla velká konkurence. Na prvním místě v prestižní kategorii skončil fond J&T Opportunity spravovaný portfolio manažerem Michalem Semotanem.


Který fond je nejlepší? Každý rok odpověď na tuto otázku hledá žebříček Swiss Life Select Investice roku, který v několika kategoriích hodnotí různé fondy na českém trhu. Ve čtrnáctém ročníku zvítězil v prestižní kategorii akciových fondů J&T Opportunity řízený Michalem Semotanem. „J&T Opportunity uzavřel rok 2023 se zhodnocením + 41,53 %. Přispěly k tomu výrazně pozice na akciích Meta, Cameco, Cenergy, ČEZ a UBS,“ uvedl Michal Semotan. „Díky všem investorům za důvěru a kolegům z celé J&T Investiční společnosti za pomoc a podporu. To vítězství patří i jim!!!“ dodal Semotan.

V dalších kategoriích si vítězství vysloužil například fond Amundi CR Balancovaný (kategorie smíšených fondů), za nejlepší progresivní dluhopisový fond byl vyhodnocen Conseq korporátních dluhopisů, v této kategorii se jako třetí umístil fond J&T Money řízený Martinem Kujalem a v kategorii Konzervativní fondy zvítězil Conseq Invest Konzervativní. Vítězové si ocenění převzali 20. února na slavnostním večeru v pražském Mánesu.


„Češi hledají v investicích nejen ochranu před inflačním znehodnocením peněz, ale stále větší roli hrají fondy i ve finančním zajištění na stáří. Tato role se zvýší i díky novince letošního roku – dlouhodobému investičnímu produktu. Fondy jsou jednoznačně nejatraktivnější a nejbezpečnější formou zhodnocování prostředků menších investorů. Orientaci v investičních příležitostech jim chce usnadnit i naše každoroční soutěž Swiss Life Select Investice roku,“ uvedl generální ředitel Swiss Life Select Karel Šulc.


Potvrzeno: Akciovým fondem roku 2023 je J&T Opportunity


V hlavní roli centrální banky

Rok 2023 perspektivou zpětného zrcátka působí jako mimořádně příznivý pro investice. Většina indexů skončila ve výrazném plusu, nejvíce se přitom dařilo technologickému sektoru a index Nasdaq narostl téměř o 50 procent.

Přesto tak jednoznačný rok 2023 nebyl a vývoj podílových fondů byl značně pestrý a odrážel různé faktory ovlivňující kapitálové trhy a investiční prostředí. Těmi nejdůležitějšími přitom byla zejména očekávání spojená s koncem cyklu zvyšování úrokových sazeb, dále hrozba recese ve vyspělých ekonomikách a geopolitické vlivy, zejména válka na Ukrajině a konflikt na Blízkém východě.

I tak investice prostřednictvím fondů prožívá v Česku mimořádně dobré časy. Podle zatím neúplných dat Asociace pro kapitálový trh v ČR objem majetku, který mají Češi uložený v podílových fondech, vzrostl za tři čtvrtletí roku 2023 o 107 miliard na 858 miliard korun.

„Jednoznačným favoritem investorů se staly fondy dluhopisové,“ komentovala dosavadní výsledky výkonná ředitelka AKAT Jana Brodani.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.