Michal Semotan: Trhy rostou pět měsíců. A lidé stále nakupují

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Michal Semotan: Trhy rostou pět měsíců. A lidé stále nakupují
#Trendy#Fondy#Akcie

Zejména americké akciové tituly nepřestávají růst. Od loňského října připisují indexy i konkrétní akcie desítky procent, a když dojde u některého titulu k propadu, okamžitě se najde dost lidí, kteří akcie dokoupí. „Cítíme přesun kapitálu z bankovních vkladů do rizikovějších nástrojů,“ uvedl portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan v podcastu Investičního webu.


Michal Semotan patří k nejvlivnějším českým investorům a nejúspěšnějším portfolio manažerům. Potvrdil to vítězstvím v soutěži Investice roku 2023, kde jím řízený fond J&T Opportunity získal první cenu mezi akciovými fondy. A jen za loňský rok si připsal více než 40procentní nárůst.

A dobrá sezona podle něj přetrvává i v letošním roce. „Růst na americkém akciovém trhu mě překvapuje svou stabilitou a silou. Ceny jsou vysoko, nicméně rally pokračuje. Na aktivitě klientů vidíme, že probíhá přesun peněz z termínovaných vkladů a spořicích produktů do akcií a dluhopisů,“ uvedl Michal Semotan v podcastu Investičního webu.

Podle něj však je již na čase přemýšlet také nad případným výběrem zisků. Některé tituly totiž už narážejí na určitý strop a ačkoli mohou nadále růst díky sentimentu na trhu, zásadnější nárůsty již očekávat nelze.

„A přiznejme si, že se lépe prodává ve chvíli, kdy ceny rostou, než když klesají,“ radí Semotan. Podle něj například historie ukazuje, že druhý kvartál obecně bývá slabší než začátek roku. „Předpokládám, že se letos potvrdí některé sezónní vzorce, například že před létem poroste volatilita. Po silném růstu cen akcií lze očekávat, že investoři budou chtít zrealizovat část zisků,“ dodává investor.


Dopady státních zásahů

Jedním ze sektorů, kde podle Semotana došlo k velmi solidnímu zhodnocení oproti loňskému roku, je bankovní sektor na pražské burze. Zde se nejvíc obchoduje s akciemi Erste, Komerční banky a Monety. Právě Komerční banka a Moneta přitom pozitivně překvapily nabízenou dividendou. „Zároveň lze ale očekávat propad ceny o tuto dividendu,“ myslí si Michal Semotan. I proto jsou to banky, kde Semotan snižuje expozice v jím řízených fondech.

Navíc se v následujících měsících může do hodnoty bank projevit sílící spekulace o mimořádné dani pro bankovní sektor. Takzvaná Windfall Tax uvalená na část energetických společností a některé banky totiž zejména z bankovního sektoru nepřinesla očekávané příjmy, možnost zavedení sektorové daně na banky je tak reálnější než před lety, kdy se o ní začalo spekulovat poprvé.

Státní zásahy pak negativně dopadají také na největší akcii pražské burzy, tedy ČEZ. Podle Semotana přitom tyto vládní aktivity mohou mít tragické následky i pro investování jako takové, které si u Čechů teprve získává na popularitě.

„Zvlášť negativní to je i v souvislosti se zaváděním takzvaného dlouhodobého investičního produktu (DIP). Protože do čeho jiného než do titulů na pražské burze by měli tito retailoví investoři dávat peníze? Je to pro ně nejlogičtější, protože ty firmy znají, často jde o dividendové tituly a také odpadá kurzové riziko,“ dodává Semotan.


A jak zkušený investor a portfolio manažer vnímá konkrétní tituly, například RWE či Rivian? Co očekává od dalších měsíců? A které sektory mají potenciál růstu? Poslechněte si kompletní rozhovor na Investičním webu.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.