Michal Semotan: Je čas vybírat si firmy, u nichž věříte v růst ceny. Je čas na doplňování akcií ČEZ.

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Michal jako portfolio manažer spravuje dva akciové fondy, primárně řeší tedy akcie, prezentuje názory na investování a utváří pohled investiční společnosti na trh. Jeho práce je důležitá hlavně pro klienty, kterým se stará o majetek, ale samozřejmě také pro banku jako takovou. 


Michal Semotan: Je čas vybírat si firmy, u nichž věříte v růst ceny. Je čas na doplňování akcií ČEZ.
#Trendy#Akcie

Rušná výsledková sezona i čekání na konec růstu úrokových sazeb patřily k hlavním událostem, které ovlivňovaly ceny akcií na světových burzách. Jakým titulům se dařilo a které burzy naopak ztrácejí? Je čas nakupovat, nebo ještě vyčkávat? A jak jsou na tom akcie české energetické jedničky ČEZ? Odpovídá akciový odborník, portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan.


Jak letní měsíce zamíchaly s burzovními tituly? A co se na tom podepisovalo?

První prázdninový měsíc byl na akciových trzích plný optimismu, podpořený dobrou výsledkovou sezonou a vírou investorů, že růst úrokových sazeb se blíží ke konci. Akciové indexy, řekl bych, výrazně překonaly očekávání investorů, co se týká jejich výkonnosti, a přinutily některé investory naskočit do rozjetého vlaku, případně uzavřít některé shorty (spekulace na pokles ceny akcií – pozn. red.). Akcie tak dosáhly poměrně vysokých úrovní, kdy ve srovnání s investicí do dluhopisů nenabízely vyšší, tedy zajímavější potenciál, což spustilo korekci v první polovině srpna. Ta byla na letošní rok poměrně rychlá a prudká. Ale opět se ukázalo, že na trzích je poměrně dost peněz přichystaných na nákup akcií, a tak v druhé polovině srpna část ztrát akciové trhy odmazaly.


Jak se takový dynamický vývoj projeví v následujících týdnech?

Nejbližší vývoj je z mého pohledu nejistý a troufl bych si zaspekulovat, že v nejbližších týdnech nás čeká ještě posun směrem dolů na akciích.   

 

Kterým sektorům se dařilo a kterým naopak moc ne?

Nadále byly v popředí zájmu akcie společností napojených na umělou inteligenci, zvláště když akcie Nvidia, jednoho z vítězů této současné mánie, rozbily predikce analytiků a předvedly super čísla. Na druhé straně se s poklesem cen akcií potýkala celá řada průmyslových výrobců, a to převážně na „starém kontinentu“, tedy u nás doma v Evropě.


A kromě těchto sektorů?

Také sektor cestovního ruchu, kde jsme viděli velký potenciál, zatím očekávání investorů nenaplňuje. Například akcie TUI jsou nadále pod silným prodejním tlakem, a i akcie leteckých společností, přestože poptávka po letech je vysoká, žádnou dravou jízdu směrem nahoru nenabízejí. Na komoditním trhu bylo také rušno, v posledních týdnech se dařilo ropným společnostem, naopak s nižší aktivitou Číny byl pokles na těžařích technických kovů. Nahoru se dařilo uranu, což se pozitivně projevilo na ceně kanadského těžaře Cameco, ale i tam přišly na začátku září negativní zprávy ohledně snížení produkce, což může mít negativní tlak na cenu.


Velké rozdíly se projevují také teritoriálně, zejména kvůli dopadům geopolitických vlivů. Jak se dařilo Evropě, Číně a USA?

Poslední měsíc byly pod velkým tlakem akcie v Hongkongu, tamní index za srpen přišel o osm procent, nedařilo se ani evropským burzám. Z mého pohledu je to nyní primárně spíše o stockpickingu.


Což znamená?

Vybrat si společnosti, kde věříme, že je hodnota společnosti vyšší, než se nyní obchoduje na trhu a že jednou přijde čas, kdy se to právě na trhu projeví.


Dařilo se vámi spravovaným fondům, zejména akciovému J&T Opportunity?

Prázdniny nám přinesly poměrně radostné období. Konec července jsme uzavřeli na maximálních hodnotách, srpen pak přinesl mírnou korekci (-2 %), tak jak šly akciové indexy dolů. Potěšil mě i zvýšený zájem investorů o akciový fond, a to přesto že se říká, že prázdninové měsíce bývají klidnějším obdobím, kdy se na trzích moc neděje. Naopak, vnímal jsem zájem investorů o to, co se na trhu děje a kdy je dobré investovat právě do akcií.


Můžete zmínit konkrétní tituly, které vás překvapily, ať už pozitivně, či negativně?

V portfoliu se v létě dařilo našim velkým pozicím na švýcarské UBS a také zmiňovaném Camecu. Uzavřeli jsme kompletně s pěkným ziskem naši spekulační pozici na Palantiru, a vydělali tak zpět peníze ztracené zde v roce 2022. Naopak pokles kurzu akcií VW nás netěší a nadále máme rozdílný názor na další vývoj této společnosti, než co si v současné době myslí většina trhu. Takže zde jsme naopak část našeho portfolia ztratili.


Jste znám i tím, že investujete do akcií české energetické jedničky ČEZ. Jak v současnosti vypadají její akcie?

Z mého pohledu pozitivně. Spekulaci na odkup státem můžeme asi odpískat, nejednoznačné vyjádření naší politické elity ukazují, že na to není jednotný názor. Návrh právní úpravy, tzv. Lex ČEZ II, je zcela mimo moje právní chápaní a věřím, že parlamentem neprojde. ČEZ tedy zřejmě zůstane nadále na burze, od roku 2024 je velká šance na zrušení zavedené WFT, což by výrazně zvedlo hodnotu společnosti. A tak je z mého pohledu cena na úrovni lehce nad 900 Kč spíše příležitostí si pozici doplnit a navýšit.  


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.