Martin Kujal: Nakupovali jsme dluhopisy bank i realitních firem

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Martin Kujal: Nakupovali jsme dluhopisy bank i realitních firem
#Trendy#Dluhopisy#Fondy

Výnosy nad očekávanou inflací, relativně nízké riziko, investice s dlouhodobým zhodnocením. To v současnosti nabízí investice do dluhopisů, které lidé začali vyhledávat častěji i kvůli poklesům sazeb na spořících účtech. „Přikupovali jsme například bankovní a realitní dluhopisy,“ prozradil portfolio manažer J&T Investiční společnosti specializující se na dluhopisy Martin Kujal na investičním setkání v Ostravě.


Zájem o dluhopisy roste. A to posledních šest až devět měsíců. Důvodem je očekávání začátku snižování úrokových sazeb. K tomu navíc v České republice již dochází. ČNB začala snižovat své sazby již loni v prosinci a prozatím na každém svém měnově-politickém zasedání sazby snížila.

Spolu s tím klesají také sazby na bankovních vkladech, které v aktuálním cyklu dosáhly úrovně až šesti procent, nyní však již klesají pod úroveň pěti procent. To se přitom odráží na tom, jak dokážou lidé své úspory zhodnocovat.

„V současnosti je střední hodnota výnosů dluhopisů někde na úrovni šesti procent. Samozřejmě to je níž než vloni, kdy jsme dosahovali osmi i devíti procent. Ale je to pořád víc než inflace i než sazby na spořících účtech,“ připomněl portfolio manažer J&T Investiční společnosti specializující se na dluhopisy Martin Kujal na investičním setkání v Ostravě.


Banky i reality v kurzu

Aby mohly zejména fondy nabízet podobné výnosy, musí jejich správci pravidelně dokupovat emise s potenciálně zajímavým výnosem a zároveň s co nejnižším rizikem. Kujal prozradil, že nakupoval zejména emise společností z bankovního a nemovitostního sektoru.

„Bankovní dluhopisy byly relativně levné na to, v jaké situaci se tento sektor nachází, a za poslední půlrok velmi dobře funguje. Realitní segment jsme dokupovali, protože tento sektor byl poslední dva roky velmi zatlačen dolů. Zde však musíme koukat na to, abychom kupovali dluhy firem, které nepoloží vysoké úroky,“ dodal Martin Kujal.

Výhodné pak podle Kujala také v současnosti bylo nakoupit dluhopisy zejména velkých zahraničních firem s dlouhou splatností, tedy deset i patnáct let.


Výhody fondů

Kujal je správcem oceňovaných smíšených i dluhopisových fondů, například J&T Bond a J&T Money. Právě ty nyní mohou nabízet výnos do šesti procent.

„Výhodou investic do fondů je, že se rozkládá riziko. V některých našich fondech nepředstavuje žádná emise ani 1 procento celku. To přitom znamená, že kdyby některá z těch emisí dopadla nějak problematicky, investor to vůbec nezaznamená,“ uzavřel Martin Kujal.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.