Inflace se blíží. Obrňte se investicí do akciových fondů

6-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Inflace se blíží. Obrňte se investicí do akciových fondů

Obáváte se, že vaše peníze v budoucnu ztratí na hodnotě? Plíživá inflace, která se k nám v době pandemie covidu-19 vkradla, tuto hrozbu bohužel uspíšila. Příležitostí, jak se na inflaci připravit a své peníze ochránit, může být investice do akcií. A nemusí jít hned o obchodování na burze. Stačí vybrat si podílový fond, který má akcie ve svém portfoliu. Nejen pro ty, kteří s investicí do akcií začínají, nabízí J&T Banka hned dva takové fondy: J&T Rentier a J&T Dividend.


Centrální banky pumpují do ekonomik celého světa obří množství peněz a tomuto eldorádu nejspíš ještě několik měsíců nebude konec. Státům se tak díky tomu daří držet na uzdě dopady pandemie covidu-19 a několikaměsíční omezení ekonomik. Stále častěji se však mluví o tom, kdo tento účet za pandemii vlastně zaplatí. Jednou možností bude zvýšení daní, čemuž se ale většina vlád bude snažit vyhnout. Druhou možností bude organická inflace, která bude výrazně nad zdravými 2 %, na něž cílí většina centrálních bank vyspělého světa včetně České národní banky. Zároveň jsou velmi nízko úrokové sazby, což lidem toužícím spořit prostřednictvím konzervativních nástrojů příliš nenahrává. Ta matematika je pak až příliš jednoduchá a bolestivá: pokud vám dluhopisový fond vydělá méně než dvě procenta investované částky ročně a meziroční růst spotřebitelských cen bude 3 i více procent, vaše investice reálně prodělává.

Jak tento začarovaný kruh prorazit? Vhodné je začlenit do svého investičního portfolia některý z rizikovějších nástrojů, například akcie, protože právě ty v posledních měsících zažívají velmi dobré časy a s inflací se umí relativně dobře vypořádat.

Již dva roky J&T Banka svým klientům nabízí dvojici fondů, které jsou přesně pro tuto dobu ideální variantou. Jedná se o J&T Rentier a J&T Dividend. „Fondy svým profilem vhodně doplnili naši nabídku. Svou rizikovostí totiž stojí mezi konzervativním dluhopisovým fondem J&T Bond a rizikovějším akciovým fondem J&T Opportunity. Klientům tak nabízí možnost postupného přechodu k rizikovějším instrumentům, které má zejména z dlouhodobějšího hlediska smysl do svého portfolia zařadit. Zatímco J&T Rentier je kombinací dluhopisů a dividendových akcií, J&T Dividend je kompletně akciový fond, který se primárně zaměřuje akcie firem, jež se s akcionáři dělí o zisk, tedy nabízejí pravidelnou dividendu. Při porovnání s jinými akciovými fondy jde však spíše o konzervativnější tituly, kde by výkyvy kurzů neměly být příliš vysoké,“ vysvětluje hlavní myšlenku dvojice fondů Michal Semotan, portfolio manažer J&T Dividend. 

Jak investovat? Hlavně pravidelně

Mnoho lidí řeší, jestli je lepší investovat jednorázově vyšší částku, nebo naopak pravidelně, třeba měsíčně, na fond posílat stabilní částku. Odpovídá Michal Semotan, portfolio manažer fondu J&T Dividend, který nabízí mix dividendových akcií podniků se stabilním byznysem, u nichž se cena v čase tolik nemění a spíše kopíruje celý trh a zároveň se stabilně dělí s akcionáři o zisk.

„Investice do akcií pro začínající investory mají největší smysl, když jsou pravidelné. Ať už jsou ty trhy výš, nebo níž, průměrná nákupní cena se vám krásně vyladí a zprůměruje. Nehrozí, že když do fondu najednou pošlete větší objem peněz a ono to najednou klesne, tak budete na čísla nešťastně koukat. A kolik měsíčně má smysl posílat? Každé investování má smysl, ale pokud se chceme bavit o nějakých rozumných částkách, tak by to mělo být v tisících korun. Jestli to bude pět, sedm nebo tři, to je na každém, jak si to zvolí. Jde o to, jakou částku si můžete dovolit měsíčně odkládat a nebudete ji používat na spotřebu.“

Na krizi lze vydělat

V březnu loňského roku svět definitivně zasáhla pandemie a začaly se projevovat její ekonomické dopady. Na to reagovaly téměř všechny finanční nástroje propadem, v čele právě s akciemi. Přesto zdaleka ne všechny sektory byly zasaženy rovnoměrně a především e-commerce a logistika se ukázaly jako jedni z vítězů nové ekonomické reality, na kterou zareagovaly také oba fondy. Do svých portfolií tak přidaly akcie firem jako Facebook, Google, SAP, Deutche Post či Post NL. Nechybí však ani Avast či IBM.

„Avast se díky dlouhodobě rostoucím výsledkům začíná s akcionáři o úspěch svého byznysu dělit a svou dividendu postupně navyšuje. Google, který peníze sice také generuje, se v tuto chvíli s akcionáři o výplatu nedělí, má velký potenciál v tom, že období dividendy a odkupu vlastních akcií teprve přijde, a Deutsche Post, který vlastní DHL, bude z nárůstu objednávek e-shopů těžit ještě dlouho,“ vysvětluje Michal Semotan důvody, proč byly do portfolia vybrány právě tyto firmy.

cs-fondy-portfolio.png

Lidé se úplně nezměnili

Pokud se rozhodnete vsadit na akcie, zamyslete se, co lidé dělají, co konzumují a jaké jsou jejich touhy, přání. Pokud o tom budete mít jasno, pak hledejte firmy, které právě toto nabízejí, protože ty mají šanci na úspěch a růst.

Od loňského března jste jistě velmi často zaslechli, že lidé se zcela proměnili a změnili své návyky a chování. Je to však typický falešný soud uprostřed hurikánu, kdy máme tendenci přehánět negativa a ignorovat dlouhodobé postoje. Již po roce globální pandemické situace je zjevné, že lidé nebudou po zbytek životů na home officech a naopak se jich do kanceláří těší stále více. Je také jisté, že lidé budou opět chtít cestovat. Právě v sektorech, které byly omezeními nejvíce zasaženy, tak může být příležitost k růstu.

„Snažíme se hledat příležitosti tam, kde se trh zatím nedíval, nebo dokonce panikařil. Investovali jsme tak například do akcií firem, které mají v realitním portfoliu obchodní domy nebo kanceláře. Nemyslíme si totiž, že došlo k nějakému tektonickému zlomu a lidé už nebudou chtít to, co dříve. To je koneckonců vidět i venku na hloučcích lidí s kelímkem v ruce. Svět se možná zcela změnil, ale jen po dobu lockdownu. Jsme přesvědčeni, že až se možnosti otevřou, dostanou se zase do popředí společenské aktivity,“ říká Marek Ševčík, portfolio manažer fondu J&T Rentier, a dodává: „S ohledem na masivní podporu ekonomik ze strany centrálních bank a vlád jsme si také začali postupně uvědomovat riziko vyšší inflace a růstu tržních sazeb. Navýšili jsme tak výrazně pozice u akcií bankovních domů, zejména v USA, kde jsme stihli již vybrat zisky. K navýšení pozic došlo také u průmyslových, například Volkswagen, a komoditních společností jako LyondellBasell nebo Chevron. Právě tyto sektory se v posledních měsících začínají konečně probouzet.“

I přes ekonomické turbulence s výnosem

Za dva roky své existence, z čehož polovinu času fondy čelily pandemickým turbulencím, se jim podařilo dosáhnout zhodnocení 12,4 % p. a. v případě Dividendu a 7,0 % p. a. u Rentieru. Vedle zisků z růstu pak navíc oba fondy vyplácejí také dividendu. Zatímco Rentier vyplatí 3 % vkladu, u J&T Dividend to budou 4 %.

cs-fondy-portfolio.png

J&T RENTIER

Komplexní řešení pro ty, kteří usilují o širší využití možností investičního světa. Portfolio fondu je kombinací defenzivní dluhopisové a dynamické akciové složky. Jak název napovídá, fond se orientuje na pravidelný příjem (rentu), kterou představují kupony z dluhopisů a dividendy z akcií. Fond pravidelně upravuje míru zastoupení akcií a dluhopisů s ohledem na makroekonomický vývoj, monetární a fiskální politiku v daném regionu a jiné významné události.

J&T DIVIDEND

Fond zaměřený pouze na akcie. Investorům přináší unikátní kombinaci domácích a zahraničních titulů doplněných o akcie společností se silným růstovým potenciálem nejen na úrovni tržeb, ale i dividend. 

Doporučený investiční horizont činí u obou fondů tři až pět let. Výnosy lze reinvestovat a akumulovat tak majetek, anebo si je nechat pravidelně vyplácet. Výplata probíhá dvakrát ročně.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.