Od Basileje po Karlovy Vary

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Od Basileje po Karlovy Vary
#Radosti#Umění

Ve světě umění se teď sotva vyhnete slovům Art Basel. Právě za tímto nejoblíbenějším veletrhem umění se totiž tento týden všichni vydávají do švýcarské Basileje. Přesto přicházím s pár dalšími novinkami, které by ani v těchto bazilejských dnech neměly uniknout vaší pozornosti.



Karíma Al-Mukhtarová  a TEA v Display

V našem karlovarském výstavním prostoru Display je od minulého týdne k vidění nová výstava. Představuje výsledek rezidence, na které se v budově Sparkasse potkaly TEA a Karíma Al-Mukhtarová. Karíma se intenzivně věnovala historii pramenů a koupelí jako symbolu proměny a transformace. Výsledek zhmotnila v rozměrné tapiserii a skleněném vyšívaném objektu. TEA vytvořila sochu Písaře odkazující k estetice starověkého Egypta. Konceptuálně čerpá z autorčina zážitku z rezidence – z individuálního prožitku momentu zastavení se, soustředění a usebrání během doby vyhrazené na kreativní tvorbu. Do laminátu, ze kterého je socha odlitá, přimíchala TEA zbytky klubek z Karíminy tapiserie. Kromě Písaře tu představuje i odlitky rukou obou umělkyň ze sádry smíchané s vřídelní vodou i autorskou báseň.


Začíná veletrh Art Basel

Do švýcarské Basileje se právě v těchto dnech sjíždí všichni, koho zajímá současný trh s uměním. Začíná tu totiž věhlasný veletrh Art Basel, kde se světu představí 287 nejprestižnějších světových galerií, které si obvykle pro Basilej schovávají své největší trumfy. Mezi nimi nebude chybět pražská galerie Hunt Kastner s tvorbou polské umělkyně Ewy Partum a projektem Evy Koťátkové. Na souběžném veletrhu Liste pak najdete další české zastoupení – Polansky Gallery s pracemi Elišky Konečné.


Pochybný Malevič v Centre Pompidou

Na výstavě v pařížském Centre Pompidou se v lednu objevil obraz, který budí vášně. Malba, na jejíž popisce byl jako autor jednoznačně uveden Kazimir Malevič, jeden z nejikoničtějších umělců dějin umění, má totiž dost nepřesvědčivou provenienci. Před deseti lety byla malba součástí vyšetřování izraelského obchodníka s uměním Itzhaka Zaruga, který byl v Německu odsouzen za prodej falz. Odborníci z moskevské Treťjakovské galerie tehdy vcelku zřetelně odargumentovali, proč nelze dílo považovat za Malevičův originál. Navzdory tomu ho aktuální vlastník, americká tech společnost Co2Bit Technologies, prezentuje jinak, byť při konfrontaci portálem ARTnews její představitelé úplně neobstáli.


Národní statistický ústav na náplavce zapisuje zlozvyky

Jeden z veřejností nejoblíbenějších projektů Kateřiny Šedé, Národní sbírky zlozvyků, vstupuje do nové fáze. Na smíchovské náplavce umělkyně na několik týdnů otevřela pobočku Národního statistického ústavu, fiktivního úřadu, jehož agenda spočívá ve sbírání, klasifikaci a specifikaci lidských zlozvyků. Ty své můžete přijít nahlásit na jednu ze šesti místních poboček. Další fáze projektu, který za několik let nabyl monumentálních rozměrů, vzniká ve spolupráci s Galerií hlavního města Prahy.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.