Michal Semotan v podcastu Za oponou investic: Práce je mým koníčkem

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Michal Semotan v podcastu Za oponou investic: Práce je mým koníčkem
#Cíle#Fondy#Růst

Zkušený investor a portfolio manažer fondů J&T Investiční společnosti Michal Semotan byl hostem podcastu Za oponou investic kanálu 4poradci. Vedle pohledu do zákulisí investování posluchačům prozradil i své vlastní investice. „Osobně mám větší podíl akcií ČEZ, než bych mohl zařadit do fondů. A pravidelně investuji do fondů J&T Investiční společnosti,“ řekl Semotan.



Patří k nejvýraznějším osobnostem české investiční scény. Nedávno navíc získal cenu pro nejlepší akciový fond roku, když jím řízený fond J&T Opportunity za rok 2024 nabídl zhodnocení o neuvěřitelných 41,53 procenta. Michal Semotan v podcastu Za oponou investic na kanálu 4poradci odkryl posluchačům karty, jak o investicích přemýšlí a jak se rozhoduje o milionových částkách.

„V práci portfolio manažera je důležité nasávat informace, které jsou všude kolem vás. Samozřejmě základem jsou profesionální analýzy, ale je potřeba hledat informace i na internetu či sociálních sítích. Vliv má také makroekonomické dění a v poslední době je stále významnější geopolitická situace, kterou musíme brát v úvahu. To vše uzrává a pak z toho krystalizují konkrétní investice. Někdy je ten výběr delší a složitější, jindy zcela náhle narazíte na něco, z čeho se stane reálná investice. Ale že bych ráno něco zahlédl a odpoledne to již bylo v portfoliu, to se už dlouho nestalo,“ prozrazuje Semotan.

A protože trhy nikdy nespí, je kontrola dění také tím prvním, co portfolio manažer dělá hned po probuzení.
„Mám na to takovou aplikaci, kam se někdy už v noci, ale nejpozději hned po probuzení koukám, co se děje a jak se obchodovalo v Asii,“ dodává Semotan v podcastu.


Zde jsou další témata, která v podcastu najdete, a to, co k nim Michal Semotan říká.

Novinky v nabídce

Novinkou je zejména nový fond NextGen, v němž jsem já portfolio manažer a spolupracuji s pěti studenty z gymnázia Nový PORG. Jejich pohled na investice je trochu jiný, občas vidí příležitost z pohledu mladé generace tam, kde já ne. Zapojení mladých do světa investic je důležité, je to úkol nás všech, protože finanční gramotnost a disciplína jsou základem všeho.


Jak vybírat investice

Každému bych doporučil se před samotnou investicí podívat na stránky dané společnosti. U firem obchodovaných na burze je vždy sekce Investors Relations a tam uvidíte, co chce daná firma o sobě vlastně říct. Někdy tam jsou krásné obrázkové prezentace, ale k samotným číslům se dostáváte velmi složitě. Jiné firmy se vám to naopak snaží maximálně usnadnit a dají vám všechny potřebné údaje na prvních dvou stránkách. Upozornil bych například na Airbnb, které to dělá extrémně dobře. Sice to může působit, že firma graficky zamrzla v době několik let zpět, ale opravdu na dvou stránkách máte veškerá potřebná čísla a údaje k výsledkům.


O pasivním investování

Pasivní investování vám dnes může nabídnout docela solidní výnos, když si například koupíte ETF navázané na S&P 500. Já bych to ale nevnímal tak, že by aktivní a pasivní investování měla stát proti sobě. Mnohdy to je spíš tak, že pasivním investováním člověk začne, osahá si to a pak si postupně začne nakupovat věci aktivně napřímo.


O kryptoměnových ETF

Pro samotné obchodování s kryptoměnami to je určitě pozitivní krok, který do celého ekosystému přinese nové peníze. Do těchto ETF mohou investovat i lidé, kteří by do samotného bitcoinu peníze nedali. Osobně si bitcoin nedokážu zanalyzovat a nacenit, proto v současnosti žádné investice do něj nemám osobně ani ve fondu.


Osobní investice Michala Semotana

Skladba mých osobních investic je trochu jiná než ve fondech, které spravuji. A to kvůli tomu, že mám velkou expozici na ČEZ, kterou bych ve fondu mít nemohl. Mám to tak dlouhodobě a myslím si, že i kvůli budoucím cenám elektřiny to dává smysl. Mám samozřejmě nakoupené fondy, které nabízí J&T Investiční společnost, mám J&T Opportunity, na pravidelnou investici mám J&T Dividend, mám nový fond J&T orientovaný na nemovitostní trh, který spravuje kolega Marek Ševčík, a samozřejmě náš nový J&T NextGen.


Jak si investoři mají vybírat fondy, přes které chtějí investovat? Jak Michal Semotan přemýšlí nad skladbou fondů J&T Opportunity, Dividend a NextGEN? Jaké příležitosti nabídne rok 2024 a očekávané snižování úrokových sazeb centrálních bank? Pusťte si celý díl podcastu Za oponou investic na kanále 4poradci, jehož hostem byl zkušený investor Michal Semotan.



Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.