Karlovarský palác Sparkasse oživilo umění. Návštěvníky vítá nová galerie Display

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Karlovarský palác Sparkasse oživilo umění. Návštěvníky vítá nová galerie Display
#Radosti#Umění

Galerie Display ožívá v Karlových Varech. A vnáší život do překrásného paláce Sparkasse v blízkosti Vřídelní kolonády na Divadelním náměstí. První dvojicí, která zde představuje svá díla vytvořená během rezidenčního pobytu v rámci projektu Magnus Art Residency podporovaném J&T Bankou, jsou Dana Bartoníčková a Stanislav Zábranský.


Dlouhá léta nevyužívaný prostor paláce Sparkasse v Karlových Varech začíná znovu žít. První výstavou zahájila činnost galerie Display, která je součástí širšího projektu Magnus Art Residency podporovaného J&T Bankou. Díky němu se v inspirativních prostorách karlovarského paláce setkávají vždy dva umělci, kteří spolu doposud nespolupracovali, aby se inspirovali geniem loci západočeské metropole a také vlastním dílem, uměním a přístupem.

„Umělci tu vždy stráví čtyři až šest týdnů a společně tvoří. Záměrně vybíráme osobnosti, které spolu zatím nic nedělaly a které většinou mají poměrně odlišné přístupy k umění. Inspirují se vzájemně, ale inspiruje je také toto krásné město,“ představuje projekt Magus Art Residency jeho spoluautorka Štěpánka Veselská z Art Servisu J&T Banky. „Projekt má celou řadu cílů. Chceme ukázat současné umění i jinde než v Praze či Brně a také chceme, aby se mladí umělci vzájemně inspirovali. Samozřejmě rovněž usilujeme o to, aby se tento krásný prostor stal funkční částí Karlových Varů,“ dodává Veselská.


Jako Cannes

Iniciativa Magnus Art Residency je součást širší snahy města Karlovy Vary a pořadatelů Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary budovat v západočeské metropoli kulturní život i mimo karlovarský festival.

„Můžeme připomenout, že například ve francouzském městě Cannes, které všichni znají díky filmovému festivalu, se konají nejrůznější umělecké, kulturní, ale i byznysové události přinejmenším 300 dní v roce. Právě to potřebujeme, aby se začalo dít tady v Karlových Varech,“ připomíná šéf Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Kryštof Mucha.

„Tato spolupráce mezi vlastníkem budovy, festivalem, městem a J&T Bankou je první hmatatelná snaha, jak využít tento palác dlouhodobě pro nějaké bohulibé účely. Později bychom tuto budovu chtěli využít pro trvalou přítomnost karlovarského festivalu ve Varech. Protože když sem aktuálně přijedete během roku, nemáte vlastně žádnou informaci o tom, že právě tady probíhá tak úspěšný filmový festival,“ dodává Kryštof Mucha.


Karlovarský palác Sparkasse oživilo umění. Návštěvníky vítá nová galerie Display


Inspirativní setkání

Prvními umělci, kteří se setkali na Magnus Art Residency a kteří také vystavují první díla v galerii Display byli Dana Bartoníčková a Stanislav Zábranský. Oba si na projektu chválili zejména zázemí a také možnost setkat se s inspirativním umělcem.
„Oba jsme zaměřeni na materiál, takže jsme během pobytu hodně diskutovali o možnostech jednotlivých materiálů. Standa je technolog, takže jsme si dost porozuměli. Hodně mi poradil, jak pracovat s betonem, já jsem mu zase pomohla s prací s voskem,“ uvedla Dana Bartoníčková, podle níž jsou podobné rezidenční pobyty pro zrání umělce zcela zásadní.

Vzájemnou spolupráci si pochvaloval také Stanislav Zábranský, který již před začátkem rezidence uvedl, že je na sdílení světů svého a Dany Bartoníčkové zvědavý.

„Byl to přínos. Je dobře, že se tu dávají dohromady umělci, jejichž přístup a práce spolu určitým způsobem korespondují, takže jsme sdíleli know-how, což je pro mě důležité,“ dodal Zábranský.

Druhou dvojici, která společně strávila v Karlových Varech první měsíce roku 2024, tvořila výtvarnice Lucie Rosická a sklářská výtvarnice Anna Jožová. Na jejich společná i samostatná díla inspirovaná karlovarským krajem i samotnou západočeskou metropolí se můžete těšit na příští výstavě galerie Display.


Karlovarský palác Sparkasse oživilo umění. Návštěvníky vítá nová galerie Display

O budově Sparkasse v Karlových Varech

Secesní palác Sparkasse se nachází v blízkosti Vřídelní kolonády. Jedná se o historický objekt secesního paláce Městské spořitelny z roku 1906 od architekta Otto Stainla. Po demolici sousedního domu Franconia byl v roce 1924 objekt Městské spořitelny rozšířen do dnešní podoby přístavbou postranního křídla.


O galerii Magnus Art DISPLAY

Display je prostor pro prezentaci uměleckých děl vzniklých v rámci Magnus Art Residency. Vždy dva vybraní umělci mají možnost společně strávit měsíc v ateliéru v horních patrech secesního paláce bývalé Městské spořitelny v Karlových Varech a společně tvořit. Každá rezidence přináší jedinečnou sérii děl, reflektující nejen vliv okolí, ale také dynamiku spolupráce a výsledku jejich dialogu jakožto klíčového prvku tvůrčího procesu.


Magnus Art DISPLAY
Divadelní náměstí 1
Karlovy Vary 


Pá–Ne 10–18
vstup zdarma


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.