Koupání s velrybími žraloky, dávnými divy oceánů

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Koupání s velrybími žraloky, dávnými divy oceánů
#Radosti#Concierge

Velrybí žraloci jsou mírumilovní tvorové, kteří dnes bohužel zaujímají významné místo v žebříčku ohrožených živočichů. Vyskytují se v mořích po celém světě a jsou lákadlem pro všechny cestovatele, kteří mají rádi dobrodružství a faunu. Pojďte se s J&T Concierge podívat na místo, kde prozatím nepotkáte žádné davy turistů. Objevte surovou krásu indonéského ostrova Sumbawa.


Velrybí žraloci, tito jemní giganti mořských hlubin, jsou největšími rybami na naší planetě. Měří až 12 metrů a váží i více než 20 tun. Přestože mohou být svou velikostí opravdu děsiví, jsou to v podstatě laskavé bytosti.

Tito tvorové jsou rozšířeni po celém světě, rozhodující je pro ně teplota vody, která by měla být v rozmezí 21 až 25 °C. Často je můžeme spatřit v tropických mořích, ale žijí i v teplých vodách mírného pásu. Jejich potravu tvoří hlavně plankton, malí korýši a drobné rybky, které filtrují z vody díky obrovským ústům, která mají při otevření rozpětí až 1,5 metru.

S průměrnou rychlostí pouhých 5 km/h jsou jedněmi z nejpomalejších plavců v podmořském světě. Daleko fascinující je jejich dlouhověkost. Podle vědců mohou dosáhnout věku až 130 let, což je u žraloků jedna z nejdelších životností.


Sumbawa – skrytý klenot Indonésie

Sumbawa je tichý ostrov plný kontrastů, který není ještě tolik známý jako jeho soused Bali, jenž aktuálně pulzuje masovým turistickým ruchem.

Najdete na něm nespočet přírodních krás. Od strmých hor až po bílé písečné pláže, od bohatých korálových útesů až po nedotčené pralesy. Každý milovník panenské přírody si zde přijde na své. Pokud vás baví trávit dny prozkoumáváním nekonečných pěšin a potápěním se v průzračných vodách, je to místo stvořené pro vás.

Nicméně to, co opravdu činí ostrov jedinečným, je jeho kultura. Obývají jej převážně muslimští domorodci Sasak, kteří si stále udržují své tradiční zvyky a způsoby života. Můžete se tak dostat do zcela tradiční vesnice, kde se vyrábějí ručně tkané textilie, nebo se zúčastnit místních festivalů a oslav, abyste pochopili, jak hluboko sahají kořeny této kultury. Ti, kteří očekávají, že narazí na ostrově alespoň na jednu restauraci či hotel v „západním stylu“, budou jistě zklamáni.

Sumbawa je domovem jedné z největších sopek v Indonésii – Tambora. Tato sopka je známá pro svou erupci v roce 1815, která je považována za nejsilnější erupci v zaznamenané historii. Způsobila totiž takzvaný „rok bez léta“, kdy byly globální teploty tak nízké, že zapříčinily neobvyklé sněhové bouře a zimy po celém světě.


Zážitek na celý život

Šnorchlování s velrybími žraloky je naprosto bezpečné a umožňuje nahlédnout do fascinujícího podmořského světa. Na Sumbawě se velrybí žraloci chodí krmit k rybářským lodím, a to pouze v ranních hodinách, což činí tento zážitek ještě jedinečnějším. Jakmile ranní sluníčko začne ohřívat hladinu oceánu, velrybí žraloci zamíří zpět do hlubin chladnějších vod a opět připlavou další den při rozbřesku. 

Pro ty, kteří by chtěli na ostrov přijet pouze kvůli tomuto zážitku, doporučujeme plánovat dvoudenní výlet z nedalekého ostrova Lombok či Bali. Leteckým spojením se dostanete na ostrov Sumbawa a odtud za dvě hodiny dorazíte do vesničky, kde další den ráno vyplouvá loďka, která vás poveze k cíli.

Brzkému vstávání se v tomto případě nevyhnete, jelikož s prvním světlem už musíte být ve vodě.

Místo, které zmiňujeme, je de facto stále skryté a denně ho navštěvují jednotky cestovatelů. Proto stojí za to, být mezi těmi prvními, než se promění v masovou turistickou destinaci.


Věděli jste, že…

… největší hrozbou pro vyhynutí těchto tvorů je specifický lov pro získání jejich ploutví, masa a oleje, přestože je tento čin na mnoha místech nelegální? Dalším rizikem je jejich neúmyslné vytažení při lovu jiných druhů ryb, závažná zranění při kontaktu s loděmi a jejich lodními vrtulemi, uvíznutí v rybářských sítích a znečišťování moří. Na Tchaj-wanu jsou známi pod názvem „tofu ryby“, což odkazuje na chuť a texturu jejich masa. Jejich ploutve určené pro polévky mohou na nelegálním trhu přinést zisk až 15 000 amerických dolarů.

Koupání s velrybími žraloky, dávnými divy oceánů


Tipy nPavlína Salaba J&T Consierge

Tip Pavlíny Salaba

Nejideálnější doba na návštěvu Indonésie je mezi březnem až červnem a zářím až listopadem. Říká se, že kdo navštíví Indonésii, chce se sem vždy vrátit a prozkoumat její další části. Nedoporučujeme vyhledávat ubytování ve velkých 5* hotelích, protože kvalita neodpovídá západnímu standardu. Nejlepší volbou jsou malé butikové komplexy a pronájmy soukromých vil. Využijte naše tipy, objevte ostrovy bez turistických davů a zažijte zemi takovou, jaká doopravdy je.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.