Michal Semotan: Mírná korekce na trzích může přinést příležitosti pro doplnění portfolií

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Michal Semotan: Mírná korekce na trzích může přinést příležitosti pro doplnění portfolií
#Trendy#Akcie#Fondy

Akciové trhy od začátku roku pokračují v růstu. A přes aktuální mírnou korekci si populární indexy připisují až desetiprocentní zhodnocení, uvedl zkušený investor a oceňovaný portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan na investičním setkání v Ostravě. Korekci na trzích přitom podle něj lze využít pro nákup zajímavých titulů, třeba i z technologického sektoru. „I pro letošní rok očekávám pozitivní vývoj,“ dodal Semotan.


Geopolitická situace a očekávání spojená s vývojem úrokových sazeb především v USA a eurozóně. To jsou klíčové faktory, které v současnosti ovlivňují investiční klima ve světě i České republice. Navzdory tomu, že přetrvávají některé globální hrozby, jako válka na Ukrajině a situace na Blízkém východě, a také tomu, že se začátek snižování sazeb amerického Fedu stále odkládá, trhy nadále rostou.

„Od začátku roku si většina trhů udržela rostoucí tendenci. Samozřejmě svou dynamiku z loňského roku mírně ztratily, ale i tak hlavně americké trhy, ale i ty evropské a pražská burza letos zatím nabízejí plusový výnos,“ uvedl portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan na investičním setkání v Ostravě. Pro letošní rok navíc očekává pro akciové trhy pozitivní vývoj. A to navzdory korekci, která může nastat ve druhém čtvrtletí.


Výprodej bank

Podle Semotana se na tom podepíše hned několik faktorů. Tím hlavním však bude snižování či uzavírání pozic velkých investorů, kteří po několikaměsíční rally budou vybírat zisky. Ostatně sám přiznal, že v jím řízených fondech (zejména J&T Opportunity a J&T Dividend) některé pozice také snižuje.

„Jde především o české bankovní tituly, které nabídly skvělý nárůst a také velmi dobré dividendy. Negativně ale vnímáme rétoriku státu, podle něhož bankovní sektor nepřinesl dostatečné výnosy v rámci windfall tax a objevují se tak spekulace o možném zavedení sektorové daně, což by na cenu akcií mělo negativní dopad. Nepříliš dobrá situace je také na ČEZu, který kvůli mimořádné dani čelí efektivnímu zdanění kolem 70 procent, tudíž o něj nemají příliš velký zájem zahraniční investoři,“ připomněl Semotan v Ostravě.

Z posledních nákupů do jím řízených portfolií pak je patrná snaha připravit se na období klesajících úrokových sazeb.


Příležitosti k nákupu

Michal Semotan však také připomíná, že korekce na trhu nabízejí řadu příležitostí. Trhy již v současnosti krátkodobě klesají, což se projevuje například na některých technologických akciích (Tesla, Meta Platforms).

Kde tedy vidí Semotan hlavní potenciál? V oblastech vývoje a výroby čipů, v sektoru realit, který v době rostoucích sazeb prošel těžkým obdobím, a také v oblasti obnovitelných zdrojů energií. Ačkoli jsou vysoko naceněné technologické akcie, trh táhnou nadále nahoru.

Co se týče jednotlivých regionů, je zajímavá například Velká Británie, kde došlo k velkým propadům valuací firem.

Podle Semotana je v současnosti hlavní riziko situace na Blízkém východě. Pokud by došlo k výraznému rozšíření konfliktu mezi Izraelem a dalšími státy v regionu (zejména Íránem), mohlo by to mít negativní dopad na investiční příležitostí. Naopak úrokové sazby již takové riziko nepředstavují, protože panuje shoda na tom, že jsou v současnosti na vrcholu.

„A z pohledu akciového investora do jisté míry nehraje roli, kdy přesně Fed k jejich snižování přistoupí,“ uzavřel Semotan.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.