Technologické akcie opět posouvají rekordy

7-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Technologické akcie opět posouvají rekordy

Akciové trhy na začátku června opět posilovaly, tentokrát se dařilo i technologickým akciím, když se zastavil růst výnosu amerických státních dluhopisů (u 10letých se výnos stabilizoval okolo 1,50 %). Před půlkou měsíce začal poměrně razantně posilovat americký dolar, došlo ke korekci na komoditách a následně komoditních titulech (v zásadě kromě ropy) a dolů se vydaly i akcie ze sektoru klasické ekonomiky. Tím pádem nám červen zakončil dolů index Dow Jones, vzhledem k velkému podílu klasické ekonomiky i evropské akcie během posledního měsíce mírně klesly.


Vítězem se tak stal americký index Nasdaq, s růstem více než 5 % za měsíc, když hlavní tahouni „tech“ akcií opět rostly a blížily se nebo překonaly svá historická maxima (Alphabet, Facebook, Apple).

Vývoj na Applu i Nasdaqu byl za červen přímo ukázkový a ideální pro ty, co měli nakoupeno:

cs-graf1.png

Zdroj: cncb.com

A akcie Applu:

cs-graf1.png

Zdroj: cncb.com

Tak takový byl červen, resp. jeho ohlédnutí za ním. Co nás zajímá více, je, jak to bude dál. Přál bych si mít onu pověstnou křišťálovou kouli, ale musíme si vystačit bez ní.

Akcie neřekly poslední slovo

Akcie ukazují, že neřekly v dnešním období a celkovém ekonomickém prostředí (nízké úrokové sazby, růst inflace…) poslední slovo. Jen je potřeba bedlivě portfolio vybírat. Nebude už stačit slepě následovat indexy, ale kombinovat vybrané akcie z populárního segmentu růstových akcií s těmi hodnotovými. Na tuto kombinaci sázíme a budeme sázet i my.

Sektor producentů elektřiny ve středoevropském regionu díky růstu cen elektřiny dává další potenciál (ČEZ, Verbund, E.ON, RWE), díky ceně ropy se mají kam posouvat námi oblíbení „ropáci“ (BP, Shell, Motor Oil Hellas). Až se vykoupí současné cenové úrovně a rozjedou dividendy a zpětné odkupy, můžeme vidět pokračování letošního růstu i u bank (sázíme na BNP a Komerční banku). Z technologického sektoru je potřeba vybírat – díky famózním číslům dosahovaným na kvartální bázi v růstu tržeb, ale i volného cash-flow se některé „drahé tituly“ mohou posouvat ještě výše – např. Apple či Facebook. A pak je to o výběru sektoru či společnosti, který/á předvede návrat na výsluní nebo se tam teprve prodere – za mě např. Airbnb či producent vakcín Novavax.

cs-graf1.png

Zdroj: cncb.com

Celkově se nadále posouváme stále výš u akcií, protože investoři hledají instrumenty, které jim přinesou vyšší zhodnocení, než je inflace. A teď nemám na mysli jen inflaci oficiálně počítanou, ale inflaci cen reálných aktiv nebo věcí běžné spotřeby.

Ano, na trhy – zvláště akciové – může dorazit korekce. I nyní o prázdninách. Přijdou spekulace, že FED zvedne sazby dříve, že centrální banky ustoupí od aktivního podporování finančních trhů a na chvíli se ceny finanční aktiv propadnou. Kdy to bude, nedokážeme říct. Ale bude to příležitost si pozice do portfolií dokoupit, protože v dlouhém období díky růstu technologického pokroku, růstu bohatství celé společnosti a také díky centrálním bankám a jejich politice nízkých úrokových sazeb akcie nadále porostou.

Nebojme se korekce, vždyť trhy za poslední rok vzrostly opravdu výrazně a vybrání zisků přijde, stejně to nedokážeme časovat. Udělejme si z toho příležitost si naše portfolia vhodně doplnit a je jen na každém, co si koupí, tu svobodu máme!

Vývoj fondů:

J&T Bond

Během června jsme navyšovali podíl emisí firem působících ve středoevropském regionu. Jednalo se o emise NUPEH 2025, Alpha Quest 2025, J&T Energy Financing 2025, Sazka 2027 a na primárním trhu jsme investovali do Czechoslovak Group VAR 2026. Snižovali jsme podíl v konvertibilních bondech a ve fondu dluhopisů rozvíjejících se trhů. Modifikovaná durace portfolia mírně vzrostla na 2,28. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl 3,85 %.

J&T Money

Podobně jako u Bondu jsme navyšovali podíl emisí firem působících ve středoevropském regionu. Investovali jsme i do developera a provozovatele logistických parků CTP 2025. Koupili jsme také nový český státní dluhopis s proměnlivou sazbou splatný v roce 2031. Modifikovaná durace portfolia stagnovala na 2,18. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl 3,99 %.

J&T Rentier

V červnu jsme se účastnili navýšení emise realitní společnosti NUPEH 5,9% / 2025 a také jsme do fondu zařadili emisi Fidurock 5,6% / 2024. Modifikovaná durace činí 2,5, výnos do splatnosti činí 3,9%. V akciové části jsme vybrali polovinu zisků z Deutsche Telekom a Čezu. Strategická alokace byla ponechána na 50% akcie vs. 50% dluhopisy.

J&T Dividend

V průběhu června jsme museli reagovat prodejními příkazy na větší redempce z našeho fondu, proto jsme vybrali kompletně zisky na pozicích Komerční banky, akcích HP, snížili jsme po růstu nad 630 Kč i částečně váhu akcií ČEZ. Naopak jsme přikoupili akcie developerské společnosti CTP, která má být zařazena do indexu amsterdamské burzy, nově jsme naše portfolio rozšířili o Merck z farmaceutického sektoru, která nám přijde trhem nedoceněná.

Zdvojnásobili jsme i váhu společnosti Intel, když nedostatek čipů v řadě sektorů působí při výrobě problémy a poptávka převyšuje nabídku. Z toho by producenti čipů měli profitovat, a to po dobu několika příštích let. Přestože Intel oproti konkurenci svými produkty o něco ztrácel, domníváme se, že tuto mezeru poměrně rychle dožene a jeho podstřelenou valuaci trhem postupně dožene.

Mezi top pozice fondu patří akcie ČEZu, IBM, Telefóniky, Avastu a Sainsbury´s. Eurové pozice měnově zajišťujeme, dolarové pak částečně (realizovali jsme nyní při posílení dolaru), librové pozice jsou aktuálně bez zajištění. Brutto dividendový výnos portfolia činí více než +4,50 % p. a., hotovost byla ke konci měsíce cca 8 % portfolia.

J&T Komoditní

Komoditám v červnu vévodily energie, které posílily díky dalšímu růstu cen ropy a plynu. Jejich ceny byly podpořeny stále sílící poptávkou a jen pozvolným zvyšováním produkce ze strany zemí organizace OPEC. Vůbec se nedařilo vzácným kovům, když ceny zlata i stříbra oslabily o více než 6 % převáženě v reakci na sílící dolar a signály blížícího se zvyšování úrokových sazeb. Výraznou korekcí si prošly ceny mědi po zprávách o slábnoucí poptávce. Ze zemědělských komodit se nedařilo vepřovému masu, naopak posílily ceny kukuřice i kávy.

Během června jsme zainvestovali část volných finančních prostředků. Investovali jsme do fondů na širší komoditní indexy, jako jsou iShares S&P GSCI Commodity a Invesco Bloomberg Commodity. Využili jsme korekci na trzích a do portfolia fondu přikoupili ETF na měď, nikl a platinu. Dále jsme navýšili podíl v ETF na těžaře lithia Global X Lithium & Battery a prvky vzácných zemin VanEck Vectors Rare Earth Metal. Do portfolia jsme nově zařadili ETF na hliník, u kterého spatřujeme potenciál k růstu.

J&T LIFE 25

Během června jsme částečně vyrovnali podváženou pozici v dluhopisové složce portfolia a do fondu jsme zařadili nový dluhopis Nupeh 2025, jehož emitent investuje do komerčních nemovitostí na Ukrajině. Dluhopis nabízí kupón 5,9 % p. a. se splatností v roce 2025. Využili jsme také vysokých cen na akciovém trhu a dále jsme realizovali zisky z prodeje S&P 500 ETF TRUST. Rovněž jsme mírně snížili zastoupení ve fondu J&T Opportunities.

J&T LIFE 30

Během června jsme částečně vyrovnali podváženou pozici v dluhopisové složce portfolia a do fondu jsme zařadili nový dluhopis Nupeh 2025, jehož emitent investuje do komerčních nemovitostí na Ukrajině. Dluhopis nabízí kupón 5,9 % p. a. se splatností v roce 2025. Využili jsme také vysokých cen na akciovém trhu a dále jsme realizovali zisky z prodeje S&P 500 ETF TRUST. Koupili jsme ETF na zlato SPDR Gold Shares a ETF JP Morgan USD Emerging Markets. Rovněž jsme mírně snížili zastoupení ve fondu J&T Opportunities.

J&T LIFE 35

Během června jsme využilivýhodné ceny zlata a koupili ETF SPDR Gold Shares. Také jsme mírně zvýšili zastoupení v ETF JP Morgan USD Emerging Markets.

J&T Opportunity

V průběhu měsíce jsme kompletně odprodali ziskové pozice na Moderně a také S IMMO nad 22 eur, po dosažení nových maxim jsme snížili mírně pozici na Deutsche Post. Do portfolia přibyla společnost Novavax (náhrada za Modernu, potenciál vakcíny s vyšší účinností) a také Airbnb, kde sázíme s růstem očkování na přiživení cestovního ruchu, ale mimo velké hotelové řetězce. V průběhu měsíce jsme se vrátili do Komerční banky, když sázíme na obnovení výplaty dividend a růst sazeb v České republice, navýšili jsme váhu Pilulky, tam vidíme nadále prostor v růstu e-commerce v tomto segmentu.

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.